HTML

Gyerektrend

Testvérünk a Gyerekszoba

Nincs megjeleníthető elem

Kipróbáltuk mi is!

Partnerek

Utolsó kommentek

  • kovács ilona: Sziasztok én vennék ilyen csizmákat,de nem tudom hol lehet kapni!!!rohatt jól néznek ki!!!!! (2013.09.04. 06:16) Minden hely elkelt
  • smartiesss: Ítt van még néhány variáció :) marteeeart.blogspot.com/2012/03/kokarda-ujragondolva-fiuknak-es.html (2012.03.14. 10:58) Variációk kokárdára
  • badogosmester: Már itthon is kaphatóak ezek a gyönyörű cipőcskék az Eboszi webáruházban: www.eboszi.hu üdv (2011.06.14. 13:58) Kézzel készített klasszikusok
  • Krizzta: @felhasznalo: türelmetlenül várjuk!!! :) (2011.04.14. 09:11) Egyszerűt az egyszerűvel
  • felhasznalo: @AnnaPanni és @Krizzta: Jaj, jó ilyen igényeket olvasni. Lesznek itt történések, nem is olyan soká... (2011.04.13. 10:07) Egyszerűt az egyszerűvel
  • Utolsó 20

Cimkefelhő

Gyerekruha-evolúció

2010.05.27. 14:32 zaphodbb

A XVIII. században a gyerekruhadivat hatalmasat fejlődött a kisméretű felnőtt ruháktól egészen a kifejezetten gyerekekre tervezettekig. Erről olvashattok egy kis áttekintést.

A század elejétől kezdődően fokozatosan szűnt meg a pólya használata, helyette fűzőszerű, testhez simuló réklibe öltöztették a babákat. A réklikre sokszor tartozzékként hozzá volt varrva egy madzag vagy szalag, aminél fogva segítették a szülők a babát a járás kezdeti nehézségeinek leküzdésében. Ebbe belegondolni - valljuk be - kissé hátborzongató. Az is igen valószínű, hogy ezek a madzagok az elevenebb fiókák megfékezésére is használatban voltak, de ez pusztán feltételezés. A szalagok néha jóval funkciójuk elvesztése után is feltűntek a lányruhákon, az ifjúságot szimbolizálva.

Baba alsóneműk. Ing, két nyakba való szalag és kissapka, Hollie Point  csipke díszítésekkel. Anglia, az 1800-as évek első fele

Boldog Új Évet, Nagypapa! Fekete-fehér rézmetszet. Készítette: John Bowles, London, 1745-1755. A gyerekruha átalakulásának kezdete, kis felnőtt ruhákból igazi gyerekruhákká.

A totyogókra néha  kitömött, úgynevezett pudingsapkát adtak, ami a korabeli bukósisaknak felel meg. Így az esik-kel problémakörben totyogó babákat próbálták a sok fejbeveréstől megkímélni.

A legtöbb kislány és kisfiú ebben a korban női fűzőt hordott köntösruhája alatt, mivel a szülők abban a hitben voltak, hogy ez javítja a tartást és egyenesen tartja a gerincet. 1770-ben Catherine Rathell, divatárusnő a Williamsburgben kapható, vékony csontokból  és selyemből álló darabot úgy reklámozta, mint három hónapos kortól használható fűzőt. Természetesen ezt a luxuscikket nem mindenki engedhette meg magának, a munkásosztály gyermekei kénytelenek voltak beérni a sima, mezei fűzővel.

Gyermekfűző. Gyapjú, csont merevítőkkel, Anglia vagy Amerika (New York), 1740-1760.

Gyerek pudingsapka. Steppelt pamut, bársony szegély és selyem masni, valószínűleg Anglia, 1770-1785

Két gyermek portréja, Joseph Badger. Olajfestmény. Amerika, 1800-as évek közepe. A bal oldalon álló fiú hasonló köntösruhát visel, mint az alant lévő képen látható darab.

Fiú köntösruha. Korál és zöld selyemmel csíkozott, valószínűleg Anglia, 1740-1750. 

Gyerekek egy osztályteremben. Vízszerűen pöttyözött szépia kép, T. Stohard rajza C. Knight által gravírozva, Anglia, 1790 körül. A gyerekek a késői 1800-as évek ruháit viselik - köntösruhák a lányoknak, nadrágos garnitúra a fiúknak. Az életteli kép jól érzékelteti, hogy a gyerekek szabadon mozogtak ezekben a ruhákban.

 

 Gyerekcipő. Sötétbarna bőr, valószínűleg Erópából, 1730-1750

Az 1800-as évek második felében kezdődött a gyerekruhák kevésbé szigorúvá tétele. 1760-ban a bejáratott divat a köntösruha volt még, fiúknak és lányoknak egyaránt. A fiúk az 1700-as évek végén kezdtek csak hosszúnadrágos, zakós együttest hordani a térdnadrág helyett, ebben az időszakban zajlott le a fiúk nadrágosodása az 1800-as évek elejéig bezárólag.

Fiú együttes. Fehér pamut kabát és nadrág, Anglia, 1785-1795.

Lányka cipő, bivalybőr, valószínűleg Amerikából, 1770-1780

Fiatal fiú zöld zakóban, Beardsley Limner munkája. Olajfestmény. Anglia, 1790 körül. A fiú nagy nyitott gallérral viseli az ingét, ami a korabeli divatnak megfelel.

Forrás: Colonial Williamsburg

5 komment

Címkék: baba divattörténet ovista nebuló gyerektrend

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerektrend.blog.hu/api/trackback/id/tr781658389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Virágkötőrita · http://www.viragkotorita.hu 2010.05.27. 22:09:28

Noh akkor leszek én az első hozzászóló! Az én lánykám egy hónapig pólyában volt, állandóan. Így egyszerűbb volt a törékeny csöppséget hozni, vinni és etetni. Aludni is könnyebb volt neki, nem kellett mindenfélével kitámasztani. Lehet elég maradi vagyok, de egy hónapig textil pelust használtam a manapság kapható nadrág pelenkák helyett. A védőnőhöz persze szuper pelenkában vittem :)

Csore60 2010.05.28. 06:30:19

A pólya praktikus volt egy olyan korban, amikor a lakások fűtése, komfortja még csak nem is hasonlított a maihoz, nem beszélve a gyerekágyak, bölcsők fekvőfelületéről. Ma már a pólya túlhaladott szerintem. A textil pelenka még jó lehet, de nagyon nehéz megfelelő minőségűt kapni. A mosás során pedig nagyon vigyázni kell az mosószermaradványokkal. Bizony jó lenne valami környezet- és bababarát megoldás a problémára, mert a papírpelenka, nadrágpelenka súlyos környezeti terhelést jelent.

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.05.28. 14:31:11

@Csore60: egyszer régebben épp a pelenkavitában olvastam egy rövidke cikket egy környezetvédő hölgytől. A lényeg az volt, hogy igaz ugyan, hogy az eldobható pelus esetében elég sok szemét keletkezik. Viszont a mosható textilpelenka esetében meg rengeteg vizet szennyezünk mosószerekkel. Igaz ugyan, hogy manapság már lehet kapni környezetbarát mosószereket (mi mosódiót is használunk pl.) és minimálfogyasztású mosógépet, de ezt nem sokan engedhetik meg maguknak egyelőre. Én igazából még se pro, se kontra nem vagyok meggyőzve pelenkaügyben környezeti szempontból. Viszont árban valószínűleg a textil változat több testhosszal jobb.

Egyébként nagyszerű cikk, nagyon érdekes volt :)

AnnaPanni 2010.05.29. 06:34:04

Jövök, adok kavicsokat :)
Én mosható pelenkázom a lányom. A maiak már nagyon nem azok a prefordok, amikbe minket csomagoltak. Ezek ugyanolyan kényelmesek, mint az eldobhatóak, színesek, csinik és kifejezetten egészségesek több szempontból is. A víz, amit mosáshoz használok töredéke annak, amit a papírpelenkák előállításakor használnak, ezért is környezet barátabb. Ez az én konkrét véleményem
www.grazimagyarok.eu/files/doc/babaklub/moshato_pelenkazas.pdf már ha lehet linkelni.

A pólya szerintem nem elavult, ha a gyermek természetes szükségleteit vesszük figyelembe. Kiszületni a tágas világra, egy zárt, szűk, sötét, nedves helyről... természetes igényünk, hogy hasonló környezetre vágyunk, amit a pólya biztosíthat. Az csak a tapasztalati nézetünk, hogy ez szenvedés a gyereknek. Ebből is létezik ma sok alternatív, modern megoldás, én ezt alkalmaztam: www.youtube.com/watch?v=v3qyevEthj8
Mondjuk én simán a hátamra kötözöm a gyerekemet, mert szerintem az is jó neki, de mindenki megválaszthatja miben hisz.
süti beállítások módosítása